i'll be there
annyeonghaseyo :D+ Follow | Dashboard

Gaya vintage kian digemari!
Monday, August 22, 2011 | 5:18 PM | 1 comments
Pernah tak korang terfikir nak pakai semula fesyen yg pernah digayakan oleh mak mak and nenek moyang kite dulu? Maybe bunyi agak mustahil kan, tp tulah yg berlaku pada ketika ini. Klau dulu, belek belek album lama, ternampak gamba mak dgn pakai sluar besar polos, tas tangan tali panjang, mula lah gelak sambil cakap, "eee klaka lah zaman zaman dulu punye fesyen". Naaah, sekarang? Demam vintage dah mula menyerang. Kita pun sibuk pakai apa yg dah diorg pakai dulu.

Apa itu vintage?
Dlm dunia fesyen perkataan vintage sebenarnya bermula dari penjual brg terpakai. Mereka menggunakan perkataan vintage untuk memberi gambaran pada pembeli usia sebenar barangan yg dijual. Maybe ramai yg tak tahu perkataan vintage sebenarnya hanya boleh digunakan pada fesyen-fesyen yg bermula dari tahun 1920-1960 sahaja.

Jom gayakan vintage
Di awal kemunculan tahun 1920 kebanyakan fesyen pada ketika tu tak menggunakan pereka fesyen untuk mencetuskan fesyen pilihan. Wanita pada zaman tu lebih selesa mencipta pakaian mengikut daya kreativiti masing-masing dan amat mementingkan kelainan setiap pakaian yg dipakai. Pada tahun 1960 dunia fesyen semakin sampai pada kemuncaknya apabila fesyen bukan sahaja menjadi kegilaan malah kewujudan pelbagai jenis fesyen yg berbeza membawa fesyen pd ketika itu antara industri paling penting.

Vintage kini
Fesyen vintage kini adalah peluang buat kita untuk menghidupkan balik fesyen terdahulu. Fesyen kini bukan sahaja dtg dgn kelebihan pakaiannya malahan aksesori fesyen vintage juga mulai mengambil tempat di hati semua ank gadis remaja. Vintage kini juga lebih banyak menggunakan colour blocking. * technique of using blocks of different coloured So, apa lg? Jum kita review a few of vintage chicks yg I dah dapatkan from Lookbook.nu

Inilah yg dimaksudkan dgn colour blocking, ppl. Biru dgn hijau? Lemme think first. Hey, mmg tak match, kan kan kan? * ish, angguk jelaa* But for nowadays, who cares? This is how ppl show their fashion senses.


Cool kan kalau pakai mcm gini. Dah boleh naik pentas, pegang mic and nyanyi lagu Perwira by Saloma. Hehe. Kasut dia paling coooool!

Chopp, NAK JUGAAK ! But pleaseee babyy, dun laugh at me ! Gambar penjuru kanan ats niee mama said, gaya kangaroo. Haha kbye!


Older Post
Owner

put your words and picture
post
About
Linkies

chit chat


Music Box

put your music

credit

header: Dolce-zati
cursor: hafizahmatzain
template: askar pink
UP button: aliasimpson